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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  26/07/2022
Data da última atualização:  26/07/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  WESTPHALEN, D. J.; ANGELO, A. C.; ROSSA, U. B.; HELM, C. V.; RADETSKI, C. M.; GOMES, E. N.
Afiliação:  DANIELLE JANAINA WESTPHALEN, Universidade Federal do Paraná; ALESSANDRO CAMARGO ANGELO, Universidade Federal do Paraná; ÜBERSON BOARETTO ROSSA, Instituto Federal Catarinense; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; CLAUDEMIR MARCOS RADETSKI, Universidade do Vale do Itajaí; ERIK NUNES GOMES, Rutgers University.
Título:  Phytochemical composition of yerba mate leaves (Ilex paraguariensis) and its relation with cultivation conditions.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Plantas Medicinais, v. 22, p. 99-107, 2022.
Idioma:  Português
Conteúdo:  ABSTRACT. Yerba mate, Ilex paraguariensis, of the family Aquifoliaceae, is a native South American plant species. Its leaves exhibit levels of protein, methylxanthines, and phenolic compounds, which have been considered significant quality parameters that extend its industrial use in several products. In the present study, different management techniques were employed in three apparent levels of luminosity 60%, 45% and 30% for five years to analyze the relation of the phytochemical properties of the leaves. There was an increase in protein content in the mate leaves without fertilization during the management of the greater shading 30%, which was an increase of 8% compared to the luminosity levels of 45% and 60%. The conventional mineral fertilizer of ready solubility increased the protein content of the leaves with 30% of luminosity in up to 5,65%. The shading and fertilization of the herbs did not change the phenolic compound contents in the yerba mate leaves. Shading below 45% luminosity of the herbs increased 12,5% of the methylxanthine contents in the leaves. Conventional mineral fertilization of ready solubility increased 6,29% of the total methylxanthine content while the yerba mate was cultivated at a 45% apparent luminosity level. The use of yerba mate products in different cultivation conditions results in products with heterogeneous phytochemical properties, a relevant finding regarding herb quality for medicinal purposes. RESUMO. Composição fitoquímica de folhas ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Compostos fenólicos; Erva-mate; Manejo florestal; Methylxanthines; Metilxantinas; Proteínas.
Thesagro:  Ilex Paraguariensis.
Thesaurus Nal:  Phenolic compounds; Proteins; Yerba mate.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144929/1/RBPM-2022-PhytochemicalCompositionYerbaMate.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF58320 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima.
Data corrente:  06/02/2014
Data da última atualização:  24/08/2017
Tipo da produção científica:  Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Autoria:  CASTRO, A. P. de; MORAIS, O. P. de; BRESEGHELLO, F.; LOBO, V. L. da S.; GUIMARÃES, C. M.; BASSINELLO, P. Z.; COLOMBARI FILHO, J. M.; SANTIAGO, C. M.; FURTINI, I. V.; TORGA, P. P.; UTUMI, M. M.; PEREIRA, J. A.; CORDEIRO, A. C. C.; AZEVEDO, R. de; SOUSA, N. R. G.; SOARES, A. A.; RADMANN, V.; PETERS, V. J.
Afiliação:  ADRIANO PEREIRA DE CASTRO, CNPAF; ORLANDO PEIXOTO DE MORAIS, CNPAF; FLAVIO BRESEGHELLO, CNPAF; VALACIA LEMES DA SILVA LOBO, CNPAF; CLEBER MORAIS GUIMARAES, CNPAF; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; JOSE MANOEL COLOMBARI FILHO, CNPAF; CARLOS MARTINS SANTIAGO, CNPAF; ISABELA VOLPI FURTINI, CNPAF; PAULA PEREIRA TORGA, CNPAF; MARLEY MARICO UTUMI, CPAF-RO; JOSE ALMEIDA PEREIRA, CPAMN; ANTONIO CARLOS CENTENO CORDEIRO, CPAF-RR; RONI DE AZEVEDO, CPATU; NARA REGINA GERVINI SOUSA, EMPAER-MT; ANTONIO ALVES SOARES, UFLA; VAIRTON RADMANN, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; VALTER JOSE PETERS, SPM E Rondonopolis.
Título:  BRS Esmeralda: cultivar de arroz de terras altas com elevada produtividade e maior tolerância à seca.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2014.
Páginas:  4 p.
Série:  (Embrapa Arroz e Feijão. Comunicado técnico, 215).
ISSN:  1678-961X
Idioma:  Português
Conteúdo:  A Embrapa apresenta sua nova cultivar de arroz de terras altas, BRS Esmeralda, desenvolvida em um esforço conjunto com vários parceiros. A BRS Esmeralda possui como principais características a alta produtividade, plantas vigorosas com boa arquitetura e senescência tardia (?stay green?). Seus grãos são longo-finos e apresentam ótima qualidade de cocção. A BRS Esmeralda é uma cultivar de ampla adaptação e estabilidade de cultivo nas principais regiões produtoras do Brasil, apresentando tolerância a veranicos superior às demais cultivares do mercado.
Thesagro:  Arroz; Melhoramento genético vegetal; Oryza sativa; Resistência à seca; Variedade.
Categoria do assunto:  --
G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/100144/1/comunicadotecnico-215.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF32455 - 1UMTFL - DDCT 215CNPAF2014.ct215
CPAF-RO16978 - 1UPCFL - DD
CPAF-RR13962 - 1UPCFL - DDS2014.001S2014.001
CPAMN30421 - 1UPCFL - DDFOL 05/142014.00005
CPATU49187 - 1UPCFL - PP1107711077
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